Ramon Bilbao

Beste Spaanse producent
Bodegas Ramón Bilbao werd in 1924 opgericht door Ramón Bilbao Murga, een ervaren wijnhandelaar. Ramón Bilbao werd gezien als een vooruitstrevende druiventeler met veel kennis over de kunst van het wijn maken. Het wijnhuis werd van generatie op generatie doorgegeven. Totdat in 1966 het laatste lid van de familie Bilbao, Ramón Bilbao Pozo, overleed. Het bedrijf van Ramón Bilbao werd in het jaar 1972 omgezet tot een vennootschap met nieuwe aandeelhouders. Er werden nieuwe faciliteiten gebouwd. Zo ook in de provincie Haro, waar tegenwoordig het wijnhuis Ramón Bilbao is gevestigd. In 1999 nam het familiebedrijf Diego Zamora, SA, het wijnhuis Ramón Bilbao over. Diego Zamora, SA, is een van de grootste drankenproducenten in Spanje en eigenaar van de bekende Spaanse likeur: ‘Licor 43’.

In 2014 werd Ramon Bilbao bij de International Wine and Spirits Competition uitgeroepen tot ‘Best Spanish producer of the year’.banner_ingles_faldon.jpg

De wijngaarden van Ramon Bilbao
In het noorden van Spanje ligt de provincie én autonome regio, La Rioja. Bodegas Ramón Bilbao is gelegen in een paradijselijke plaats, Haro, in Rioja Alta. Ramón Bilbao heeft 75 hectare aan wijnbezittingen op de beste plekken van de Rioja streek. Deze wijngaarden zijn onder andere te vinden in Haro, Briones en Abalos. De wijngaarden liggen daar, waar de warme wind uit de droge Sierra de Cantabria tegen de koelere mediterrane wind aanbotst. De druiven worden perfect rijp en krijgen 's nachts voldoende koeling om frisheid in de wijn te krijgen. De rivier de Ebro is de belangrijkste vochtvoorziening voor het wijngebied.

De wijnen van Ramon Bilbao
Ramón Bilbao is een wijnhuis dat een lange historie kent die teruggaat tot begin vorige eeuw. De Tempranillo druif vormt de basis van hun kwaliteit Rioja's. Ze maken hun wijnen op moderne wijze met respect voor de oude Spaanse tradities. Van heerlijk fruitige frisse wijnen met een moderne stijl tot aan de klassieke rijpe, naar vanille en hout geurende, Gran Reserva.

De belangrijkste handelskenmerken van het huidige Ramón Bilbao zijn de ontwikkeling van wijnen van topkwaliteit, innovatie en inachtneming van Rioja tradities. Deze Rioja tradities worden vertegenwoordigd door de geschiedenis van de wijnen van Ramón Bilbao. Een traditie is bijvoorbeeld het gebruik van oude technieken, zoals het gebruik van oude vaten van Amerikaans eikenhout in plaats van de nieuwe Franse eikenhouten vaten. Een andere oude traditie is het gebruik van houten oude gistkuipen. Hierdoor worden er eigen gistculturen gekweekt. Geen koeling tijdens het gisten is ook een voorbeeld van een oude Rioja traditie.

Klik hier voor het speciale Ramon Bilbao Magazine