Pol Roger Champagne

De favoriete Champagne van wijnschrijvers
Champagne Pol Roger behoort tot de meest prestigieuze Champagnehuizen. Het huis heeft sinds de oprichting in 1849 zijn familiekarakter intact weten te houden. Pol Roger begon in 1849 met het maken van mousserende wijnen. Van het Franse Aÿ verhuisde het bedrijf vervolgens naar Épernay, waar Pol Roger de voorkeur kreeg voor brut Champagne en dat ging produceren. Hij wist dat de Engelsen voorkeur hadden voor brut Champagne en wist daar slim gebruik van de maken. Na WO II kende het bedrijf een belangrijke tijd. Winston Churchill was een belangrijke klant voor het bedrijf en hij noemde Pol Roger ook wel “het mooiste adres in de wereld”. In 1961 lanceerde Pol Roger een Millésimé Rosé en een paar jaar later verscheen de speciale Sir Winston Churchill Millésimé. Belangrijk bij het Pol Roger huis zijn de 7 kilometer lange kelders, die tot de koudste (+/- 9 gr. C) van de Champagnestreek behoren. Hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de gisting, hoe fijner de belletjes en voller het bouquet. In 2004 verkreeg Pol Roger het predicaat 'hofleverancier' van Koningin Elizabeth II.

De wijngaarden van Champagne Pol Roger
De wijngaarden van Pol Roger zijn verspreid over verschillende gebieden in de Champagne provincie in Frankrijk. De vijf producerende gebieden zijn Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims en Vallée de la Marne. Tussen deze vijf gebieden liggen de dorpen Reims en Épernay centraal. Pol Roger is gevestigd in Épernay en maakt gebruik van drie van de vijf gebieden. In totaal bezit het wijnhuis 89 hectare aan wijngaarden.

Alle wijngaarden waar de druiven van Champagne Pol Roger vandaan komen vallen onder de Grand Cru of Premier Cru klassering. Deze zegt niets over de kwaliteit van de wijn, maar laat het potentieel zien van de wijngaard. Grand Cru is daarbij de hoogste notering gevolgd door Premier Cru.

Wijngaard Côte des Blancs
De Côte des Blancs is een heuvelrug van krijt en kalksteen en steekt ongeveer 250 meter boven het omliggende land uit. De strook is 20 kilometer lang en omvat ruim drie hectare wijnbouw. Daarvan is 90% met Chardonnay beplant, de druiven van de Côte des Blancs worden geteeld op de wijngaarden van de Champagnehuizen of door contractboeren verkocht aan diezelfde huizen.

Wijngaard Montagne de Reims
De Montagne de Reims is begroeid met graan en bossen. Deze bossen zijn rijk aan wild en zorgen dat dit gebied ook bekend staat als een “Parc Naturel Régional”. Langs de hellingen van de 288 meter hoge berg bevinden zich wijngaarden waarop de druiven voor Champagne verbouwd worden. De Pinot Noir wordt hier veelal verbouwd. Het meest zuidelijke deel van dit gebied gaat over in Vallée de la Marne.

Wijngaard Vallée de la Marne
Op de hellingen aan weerszijden in de Vallée de la Marne strekken de wijngaarden zich zo ver het oog reikt. De rivier in de vallei slijpt ten zuiden van Montagne de Reims wat bijdraagt aan de uitstekende wijnbouw mogelijkheden. De meest voorkomende druif in dit gebied is de Pinot Meunier.