Rum

Rum is één van de bekendste sterke dranken ter wereld. Bacardi, Brugal, Captain Morgan, El Dorado, Havana Club, Plantation en Zacapa, dit zijn nog maar een paar bekende namen in de wereld van de rum. Welke soorten rum zijn er nou precies? Wat kan je allemaal met rum doen?

Rum is een sterke drank die wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet of soms uit vers suikerrietsap of suiker(riet)siroop, beter bekend als melasse. Meestal wordt rum rond de 40 vol% alcohol gebotteld.
Rum komt van het Latijnse woord voor suiker, Saccharum.

Oorsprong
Waarschijnlijk komt rum uit Brazillië. In de 16e eeuw werd daar door kolonisten suikerriet aangeplant. Vanuit Brazilië raakte rum verspreid over het Caribisch gebied en werd het snel de favoriete drank avn mariniers en zeerovers. Vandaag de dag wordt er nog steesd veel rum gemaakt in de Caraiben. Een van de beroemdste Caribische rumlanden is waarschijnlijk wel Cuba (de bakermat van Bacardi en Havana Club). Rum wordt ook geproduceerd in een groot aantal andere delen van de wereld, waaronder Centraal- en Zuid-Amerika, Europa (zoals in Nederland Flying Dutchman van de firma Zuidam) en zelfs Azië. Er zijn in totaal ruim 40 landen, die allerlei verschillende soorten rum produceren.
rum.jpg
Over het algemeen is de rum die in een fles verkocht wordt een blend. Dit betekent dat er verschillende typen rum worden gemengd om zo de kwaliteit (smaak) van het merk te krijgen.

Soorten rum
Witte rum
Ook wel lichte rum of silver rum genoemd. Witte rum is helder van kleur, licht van smaak en lichtzoet. Deze rum vormt de ideale basis voor cocktails.
Bruine rum
Bruine rum wordt ook wel amber rum of gold rum genoemd. Bruine rum is iets steviger van smaak dan witte rum en heeft enige tijd gerijpt op eikenhout. De bruine kleur komt van het hout of toegevoegde karamel. Bruine rum kan puur gedronken worden, maar smaakt ook lekker in cocktails.
Donkere rum
Donkere rum wordt ook wel zwarte rum genoemd. Deze rum rijpt op getoaste eikenhouten vaten. Daardoor ontstaat de zwarte kleur. Donkere rum is kruidig en smaakvol en ruikt naar melasse en karamel. Ze kunnen het best puur gedronken worden. Zwarte rum is ook erg geschikt om eten mee te bereiden.
Gerijpte rum
Gerijpte rum wordt ook wel premium aged, añejo of rhum vieux genoemd. Deze exclusieve rumsoort is amberkleurig en moet lang rijpen. Rum añejo heeft een uitgesproken smaak en karakter en moet gedronken worden zoals een goede Cognac of Scotch gedronken wordt.
Rum met een smaakje
Deze rum worden op smaak gebracht met ingrediënten als kruiden, karamel, koffie, citroen, frambozen, kokosnoot en sinaasappel. Ze bevatten meestal minder dan 40% alcohol en kunnen puur of in cocktails gedronken worden.
Overproof rum
Overproof rum is rum met een veel hoger alcoholpercentage dan de gangbare 40%. De meeste overproof rum bevat mininaal 75% alchohol. Vroeger was dit de rum die gedronken werd door zeelieden en arbeiders op de plantages.
3vlaggen.jpg

Rum komt voor in drie verschillende stijlen, afhankelijk van waar de rum gemaakt is.
Franse stijl
De rum van de Franse overzeese koloniën en protectoraten worden aangeduid met 'Rhum Agricolé'. Ze onderscheiden zich doordat ze worden gemaakt op basis van 100% vers suikerrietsap. Wat duurder is dan suiker melasse(siroop).

Ze worden meestal in een column still gestookt. Vaak wordt ouillage gebruikt, waarbij verdampte rum, of 'angel's share', in het vat wordt aangevuld met rum van dezelfde leeftijd.

Franse stijl rums staan bekend als elegant, meestal fruitig, complex, bloemig en hebben 'terroir', dat wil zeggen je proeft de invloed van de bodem. Typische voorbeelden van deze stijl zijn:
Martinique: Saint James
En verder nog Guadeloupe, Haïti en Marie Galante

Engelse stijl
Engelse rums zijn gemaakt van gebruikte melasse, een stropig bijproduct van de rietsuikerproductie. Tot 1970 kregen Britse mariniers dagelijks een 'ration' rum.

Vaak worden ze in potstills gestookt, hetzelfde type ketels als voor de meeste whisky wordt gebruikt.

De Engelse stijl rums zijn doorgaans donker en sterker in smaak met een rijk aroma: kruidig, levendig, krachtig. Typische voorbeelden van deze stijl zijn:
Barbados: Mount Gay
Guyana, Demerara gebied: El Dorado
Jamaica: Appleton
En verder nog Grenada, Trinidad en Tobago, Belize, Saint Lucia, Bermuda en Saint Kitts

Spaanse stijl
Ook de Spaanse rums zijn van melasse gemaakt. De melasse wordt vaak wat korter vergist dan de Engelse stijl. Het Spaanse wordt voor rum is 'ron'.

Voor het stoken wordt meestal column stills gebruikt. Verdampte rum wordt dikwijls aangevuld volgens het solerasysteem waarbij de oudste vaten onderin een stapel worden aangevuld vanuit een bovenliggend minder oud vat, welke zelf weer met een daarboven gelegen jonger vat wordt aangevuld. De leeftijd op het etiket is vaak die van de oudste in het systeem.

Rums in de Spaanse stijl zijn in de regel wat lichter, ronder en zachter, waarbij de smaak doet denken aan honing, caramel en rozijnen. Voorbeelden van deze stijl zijn:
Cuba: Havanna Club
Guatemala: Ron Zacapa
Dominicaanse Republiek: Barcello en Brugal
Bermuda: Bacardi (tot 1959 Cuba)
Colombia: Ron Viejo de Caldas, Dictador of Medellin
En verder Nicaragua, Puerto Rico, Panama en Venezuela, maar ook van de US Virgin Islands

Rum_Styles.jpg
Rum weetjes
Cuba Libre
De Cuba Libre, ook wel een baco genoemd is een van de populairste cocktails ter wereld. Volgens de legende werd deze mix geboren in een kroeg in Havana, de hoofdstad van Cuba, tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Daar zou een kapitein een cola (cola werd rond die tijd ‘ontdekt’) met rum besteld hebben. De aanwezige soldaten volgden zijn voorbeeld en het bleek een goede drank te zijn. Tijdens het drinken zou men vervolgens ‘Cuba Libre’ zijn gaan roepen en zo was de naam geboren.

Duurste rum ter wereld
Angostura heeft de duurste fles van de meest exclusieve blends rum ter wereld op de markt gebracht, Angostura Legacy. Een oplage van slechts 20 flessen van 500 ml. Het prijskaartje is rond de 22.500 euro per fles

Piraat Captain Morgan
Captain Morgan is een rum die vernoemd is naar de 17e-eeuwse piraat Henry Morgan. Morgan was een Engelse piraat. Hij is waarschijnlijk de bekendste boekanier uit de geschiedenis. Zijn bijnaam is dan ook wel de Piratenkoning. Zijn bekendste daad is het plunderen en in brand steken van Panama-Stad.

Het Spaanse koninklijk wapenschild
Toen koning Alfons XIII van Spanje de Spaanse griep kreeg, dronk hij een fles Bacardi-rum leeg. De volgende dag was de koorts weg en, hoewel het onwaarschijnlijk is dat dit door de Bacardi zou zijn gekomen, staat sindsdien op elke Bacardifles het Spaanse koninklijk wapenschild afgebeeld.