Frapin

De Grande Champagne is de eerste van de 6 cru’s waarin de cognacstreek is verdeeld. De Grande Champagne ligt in het hart van deze A.O.C. en er komen zeer gewilde cognacs vandaan. De toevoeging “Champagne” heeft niets te maken met de bubbeltjes wijn uit het noordelijk gelegen Reims, maar staat voor kalk of krijt. Champagne is een verbastering van het Latijnse woord” Campagna” en “Campaniaanse kalk”. Hoe meer kalk er in de bodem zit, des te armer de grond en des te harder moeten de druiven werken om te overleven. Het resultaat van dit alles is dat het de potentie heeft om prachtige cognacs te leveren. Mits goed gemaakt bezitten deze distillaten een diepte en intensiteit die door geen enkel ander wijndistillaat ter wereld is te evenaren. Deze cognacs zijn dan ook zeer gewild, zeker ook door producenten uit de andere cru’s om hun blends mee te verrijken. Maar jonge Grande Champagne cognacs zijn gesloten, onstuimig en scherp en hebben een rijping van minstens 10 tot 15 jaar nodig om hun kwaliteiten naar boven te krijgen. Als producent moet je dan ook de middelen en het geduld hebben om mooie 100% Grande Champagne cognac te maken.

frapin-house1.jpg

Frapin is zo’n producent. Frapin bezit al sinds 1270 in Segonzac en omgeving wijngaarden. Zij waren ook één van de eerste die in het begin van de 18e eeuw het roer omgooide en van hun wijn cognac gingen maken. Zij kennen dus als geen ander de kwaliteiten van hun grond en druiven, maar ook hoe je daarvan de mooiste cognacs kan maken. Inmiddels bezit Frapin 220 hectaren wijngaarden en 100 hectaren die na het periodiek rooien van wijngaarden een aantal jaren met zonnebloemen wordt beplant om te herstellen.

Nieuw druivenras de Follignan
Een aantal jaren geleden hebben zij 30 hectaren aangeplant met een nieuwe druivensoort de Follignan. Dit is een kruising van de Ugni Blanc druif, die sinds het begin van de vorige eeuw de meest gebruikte druif voor cognac is geworden, en de Folle Blanche wat de meest authentieke en aromatische cognacdruif is. Maar deze druif is ook zeer kwetsbaar en gevoelig voor rot en schimmel. Zo zeer zelfs dat 8 van de 10 oogsten onbruikbaar zijn. Na de grote ramp in 1870 waarbij de druifluis Phylloxera zowat alle wijngaanden in zuid Europa aantastte is men in de Charentes overgestapt op de Ugni Blanc omdat deze resistent is tegen de druifluis. Maar ondanks zijn kwaliteiten bezit deze druif niet de mooie aroma’s van de Folle Blanche. De nieuwe Follignan druif bezit die wel én is resistent. Frapin heeft ook veel belang bij deze druif want hun voorraad cognac van de Folle Blanche van zelfs vóór 1870 begint aardig op te raken. Frapin laat hier ook mee zien dat zij voortdurend bezig zijn met innovaties en kwaliteitsverbetering.

Pa-750x400.jpg

De magie van de kelder
De Maître de Chais Patrice Piveteau is ook een ware kunstenaar in het rijpen van de cognacs. Hij werkt met natte en droge kelders en vaten van verschillende soorten Frans eikenhout en grootte. De natte kelders op de begaande grond leveren wat rondere en soepele cognacs op die wat zoetere fruitaroma’s hebben. Frapin V.S.O.P. is hier een voorbeeld van. De droge kelders op zolder zorgen door de hoge verdamping voor lichtere en drogere cognacs die pittiger zijn en minder houtaroma’s hebben, hiervan is X.O. Fontpinot een voorbeeld.

Frapin geeft meestal geen leeftijdsindicatie maar gezien hun hele grote voorraad oude cognacs, rijpen hun cognacs heel erg lang. Soms brengen zij een Millésime cognac op de markt. Dit zijn cognacs van één oogstjaar. Eind vorig jaar hebben zij een cognac uitgegeven van het oogstjaar 1988. Hierbij geven zij wel aan dat hij 25 jaar rijping heeft gehad.

Eén van de juwelen van Frapin is de Chateau Fontpinot X.O. Single Estate. De druiven voor deze cognac komen van de wijngaarde rond het familiechateau Fontpinot dat net buiten Segonzac ligt in het hart van de Grande Champagne. Deze prachtige cognac is gemiddeld zeker 35 jaar oud en ik ken geen X.O. cognac die zo lang heeft mogen rijpen. Het is een heerlijke wat pittige cognac met prachtige fruit en bloemenaroma’s en een hele lange aangename afdronk.

pa2-1024x681.jpg

Respect voor het terroir
Bij Frapin weten zij het maximale uit de grond, de druiven, het hout en kelders te halen en dat maakt hun cognac zo bijzonder. Maar zij werken ook zo biologisch mogelijk en met respect voor het terroir. Bij Frapin werken ze niet met bestrijdingsmiddelen om hun gewassen te beschermen maar met verschillende soorten kevers. Zij putten de grond ook niet uit door tijdig de wijngaarden te rooien en minstens zo’n 5 jaar te laten rusten om te herstellen. Dit alles speelt ook een grote rol in de kwaliteit van hun cognacs. Door de stokken niet te oud te laten worden zijn de distillaten heel fruitig en licht.

Bij Frapin werken ze niet alleen met hart en ziel maar ook met verstand en vakkennis en daar getuigen hun cognac-juwelen in hele ruime mate van.