Tullibardine

Tullibardine is gelegen in Blackford, Perthshire, vlakbij Sterling aan de A9. De naam is afkomstig uit het Gaelic en betekent “lookout hill”. Hij is ontleent aan een nabij gelegen middeleeuwse kapel, ontstaan in 1446. De geschiedenis van Tullibardine voert terug tot de vijftiende eeuw, dan nog als bierbrouwerij die in 1503 door James IV het Royal Charter verleend wordt. Voor whisky begint het verhaal in 1947. In dat jaar begint de architect William Delmé-Evans samen met I.C. Barrett aan het omvormen van de brouwerij in een distilleerderij. In 1949 vloeit de eerste spirit uit de, dan nog, twee stills. Het water voor de productie van Tullibardine is afkomstig uit de omliggende Ochil Hills. Vanaf daar stroomt het in vijftien jaar tijd naar de Danny Burn. Aan deze bron ontrekt men het water. Overigens is de Danny Burn ook de bron voor het welbekende Highland Spring water. Na twee eerdere overnames wordt de distilleerderij in 1993 overgenomen door Whyte & Mackay. In de tussentijd is in 1973 het aantal stills tot vier verdubbeld. In 1995 wordt Tullibardine in de mottenballen gelegd. Een consortium neemt de distilleerderij in juni 2003 over en de productie gaat in december weer van start. Inmiddels is sinds 2011 het onafhankelijke Franse familiebedrijf Picard Vins & Spiritieux eigenaar van de distilleerderij.Tullibardine.jpg

"a drop of pure Highland Gold"
THERE’S A CERTAIN DRIVE BEHIND AN INDEPENDENT DISTILLERY. SOME CALL IT PASSION, OTHERS CALL IT AMBITION. WE CALL IT OUR INDEPENDENT SPIRIT. IT’S WHAT KEEPS US LOOKING TO THE FUTURE, CRAFTING WHISKY THAT MAY NEVER BE TASTED DURING OUR LIFETIME. WE ARE BUILDING A LEGACY SO THAT GENERATION AFTER GENERATION CAN CONTINUE TO ENJOY ALL THAT MAKES TULLIBARDINE A DROP OF PURE HIGHLAND GOLD.

Auto rijdt op whiskyafval

Een nieuwe Schotse vinding: het maken van autobrandstof uit whisky-afval.
Daarvan is in Schotland heel wat voorhanden: bijna een miljoen ton per jaar. Tot dusver ging deze waste – bestaande uit afgewerkte mout met gistachtige restanten – naar de veevoederindustrie, maar er kan ook vrij makkelijk benzine van gemaakt worden. In Perthshire is daartoe een fermentatieproces ontworpen, in partnerschap met de Tullibardine Distillery. De geproduceerde biodiesel kan gewoon in een conventionele auto getankt worden. De milieuwinst is zeer aanzienlijk.