Glenfarclas

Glenfarclas kreeg in 1836, vlak voor de kroning van koningin Victoria, een vergunning. De distilleerderij werd gebouwd aan de voet van de berg Ben Rinnes in Speyside, bij de Rechlerich boerderij. In 1865 werd de distilleerderij door John Grant overgenomen. Ze werd al snel een favoriete ontmoetingsplaats voor passerende boeren en marktlui. Glenfarclas is nog steeds eigendom van de familie Grant en nu staat de vijfde generatie Grant aan het roer van de distilleerderij.
De drie wash stills en de drie spirit stills worden niet met stoom verwarmd maar met gasvlammen onder de stills. Dit is voor de distilleerderijen in Schotland zeer ongewoon. De twaalf wash backs zijn gemaakt van roestvrij staal en de new spirit rijpt op nieuwe sherryvaten, maar men gebruikt ook refill sherryvaten. Het water dat gebruikt wordt voor de bereiding van de whisky en het koelwater komt via beekjes van de Ben Rinnes. Glenfarclas kwam als eerste in 1964 met een cask strength op de markt en opende ook als eerste distilleerderij een bezoekerscentrum, dat het hele jaar geopend is. Door de jarenlange goede marketing wordt Glenfarclas bijna over de gehele wereld verkocht. Ongeveer de helft van de productie van Glenfarclas wordt verkocht als single malt. De rest van de productie wordt gebruikt in blends.