Puni

Puni whisky met een Italiaans temperament

Wanneer men denkt aan ‘traditionele’ whiskylanden dan zal Italië niet het eerste land zijn dat te binnenschiet, Puni whisky moet hier verandering in gaan brengen. Er wordt hard gewerkt om Italië op de whiskykaart te zetten.  In 2010 is men bij Puni gestart met het bouwen van de distilleerderij, waarna in 2012 de productie startte. In 2015 is vervolgens de eerste Italiaanse Single Malt whisky uitgebracht, dit is Puni Alba.
Puni_06.jpg

De Puni distilleerderij is gevestigd in een prachtig gebied in de nabijheid van een vallei, gelegen in de Alpen.  Deze regio wordt ook wel de  ‘Highland regio‘ van Italië genoemd.  Ideale productieomstandigheden zorgen ervoor dat er in alle rust Italiaanse whisky geproduceerd kan worden. In de vallei is rogge op grote schaal aanwezig, daarnaast stroomt de Puni rivier rijkelijk door de vallei.  Er worden nagenoeg enkel lokale ingrediënten gebruikt voor de productie van deze whisky.
Puni_01.jpg

De whisky die de Puni distilleerderij voortbrengt staat bekend als bijzonder en exotisch, dit gaat gepaard met een typisch Italiaans temperament. Het laten rijpen op bijzondere vaten (zoals Marsala- en Pinot Noir) zorgt voor zéér smaakvolle whisky, ondanks de relatief jonge leeftijd. Daarnaast is zorg en aandacht besteed aan het design; een redelijk minimalistisch uiterlijk, maar toch zéér stijlvol. Stijlvol en Italië, dat zijn twee handen op één buik. Puni whisky laat zien dat leeftijd maar een getal is.
Puni Collectie.jpg

Het hedendaagse aanbod van de distilleerderij bestaat uit vier whisky’s, allemaal drie jaar oud, behalve de laatste Sole van 4 jaar oud. Iedere whisky rijpt op een ander bijzonder vat......

Puni Alba
Deze Puni Alba staat bekend om het rijke, volle en fruitige karakter. De whisky rijpt drie jaar in Marsala vaten afkomstig uit Sicilië.  De fruitige tonen van de whisky gaan gepaard met rokerige invloeden die het heeft verkregen door een finish op vaten uit het Schotse Islay. Deze regio staat bekend om de rokerige whisky. De meest prominent aanwezige smaken zijn die van donker fruit, turf en kruidnagel.

Puni Nova
Puni Nova heeft drie jaar gerijpt op Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten. De Nova staat bekend als delicaat, zoet en fruitig. De meest herkenbare smaken zijn die van honing, vanille en banaan. Het fruitige voert de boventoon in deze whisky. Verwacht zéér zoete smaken.

Puni Nero
Puni Nero is een limited edition uitgave welke rijpt in pinot noir vaten afkomstig uit de nabije omgeving van de distilleerderij. De smaak kenmerkt zich als zéér rijk en bijzonder fruitig. Verwacht tonen van pruimen, bessen en sinaasappelschil. De oplage van de Puni Nero is gelimiteerd tot slechts 3000 flessen.

Puni Sole
Puni Sole heeft 2 jaar fustlagering gehad op first-fill Bourbon vaten, gevolgd door 2 jaar lagering op Pedro Ximénez Sherry fusten. Sole betekend zon en slaat ook op het drogen van de druiven voor de sherry in de Spaanse zon na de oogst om de zoetheid in de druiven te verhogen. Deze zoetheid uit zich in de delicate smaak van honing en bloedsinaasappels die worden gecompenseerd door de typische geur van mout en een licht gekruide eiken toets. Warme tinten van rijpe honingdauw, meloen en walnoot completeren de Whisky.

 

Hieronder zie je in een leuk filmpje hoe ze whisky maken!