Nikka

In 1934 richtte Masataka Taketsuru de Dainipponkaju Co Ltd. (Great Japan Juice Co Ltd.) op. In 1952 werd de naam veranderd in Nikka, een afkorting van de originele Japanse naam. Nikka liet toen ook een distilleerderij bouwen op Hokkaido, het meest noordelijk gelegen eiland van Japan. Men noemde de distilleerderij Yoichi Distillery - ook wel de Hokkaido Distillery genoemd.

De keuze van Taketsuru voor de meest noordelijke locatie van Japan zijn de vergelijkbare weersomstandigheden met die in Schotland. De gemiddelde wintertemperatuur ligt hier 7° lager en de zomertemperatuur zo'n 9° hoger dan die in Schotland. Hierdoor vertraagt het rijpingsproces in de winter en versnelt het in de zomer in de Yoichi warehouses. Behalve het lokale graan koopt Yoichi ook graan in Schotland. De Yoichi distilleerderij is aan drie zijde omringd door bergen en heeft aan de vierde zijden uitzicht op de Japanse zee. Dichtbij is dus turf te vinden, deze gebruikt men voor het fabriceren van de maltwhisky van Yoishi. Van de japanse whisky´s is Yoishi degene die het droogst en turfachtig is, ook is Yoishi het bedrijf met de meeste Schotse invloeden (niet zoals bijvoorbeeld Yamazaki die een traditionele Japanse whisky maakt). Een voorbeeld hiervan is dat Yoishi in speciale apparatuur heeft geïnvesteerd die de vervuiling van een traditioneel kool gestookt vuur filtert zodat men deze methode kon handhaven, hierdoor is Yoishi nog de enige distilleerderij in Japan die nog steeds de stills met steenkool verwamt. De stills bij de Yoishi distilleerderij maken gebruik van (worm tubes) en rechte kolommen zoals diegene waarmee Taketsuru bij Longmorn ook gewerkt heeft. Ondanks de overeenkomsten is de uiteindelijke whisky erg origineel omdat men uitsluitend gebruikt maakt van first fill en refill vaten van nieuw Amerikaans eiken, Yoishi verschroeit de nieuwe vaten aan de binnenkant om de loshangende houtdelen aan de binnenkant te minimaliseren.