Teeling

Teeling Whiskey Company werd opgericht door Jack Teeling. Nadat hij jarenlang werkzaam was voor de Cooley distilleerderij, besloot hij voor zichzelf te beginnen. In eerste instantie als independent bottler, maar het doel is om weer zelf te gaan distilleren. Op die manier acht hij zichzelf in staat om Ierse whiskey met een eigen karakter te ontwikkelen. Het streven van Teeling is dan ook gebaseerd op vier pijlers: authenticiteit, onafhankelijkheid, kwaliteit en innovatie.
Teeling.jpg

Jack stamt uit een echte whiskeyfamilie, voorvader Walter stichtte reeds in 1782 een distilleerderij aan Marrowbone Lane in Dublin en zijn vader John was in 1987 de oprichter van de Cooley distilleerderij. Bovendien leidt hij de firma samen met zijn broer Stephen, die voorheen ook voor Cooley werkte. Cooley verloor zijn onafhankelijkheid door de overname door Beam Brands. Naast de Teeling Irish Whiskey bestaat het assortiment op dit moment ook nog uit de Hybrid Malt Whisky en een Poitin.

Teeling -Small Batch- Rum Finish
Teeling Blended Irish Whiskey is een nieuwe, hoogwaardige whiskey die wordt uitgebracht door de onafhankelijk Teeling Whiskey Company. Het is een small batch botteling met een hoog aandeel malt whiskey. Extra bijzonder is de extra rijping op rumvaten van Flor de Cana uit Nicaragua. Het levert een whiskey op die rijk, vol en romig is, met zoete en kruidige accenten. De whiskey is un-chill filtered gebotteld.
Kleur: goudgeel.
Neus: tonen van vanille en zoete kruiden, met fruitigheid van sinaasappel, zwarte bessen, kersen en warme appeltaart. Op de achtergrond wat lichte tonen van rum.
Smaak: rijk, fruitig en kruidig, met tonen van abrikozen, appels, peer, rabarbercompote, kaneel, gemalen piment en gedroogde kruiden. In de afdronk fijne tonen van vanille en kruidig hout.


Teeling Single Grain
Na Greenore is dit de tweede Ierse single grain whiskey. Sterker nog, de whiskey was aanvankelijk bestemd voor Greenore, maar werd door Teeling Whiskey Company aangekocht om er iets bijzonders mee te doen. Zij lieten de whiskey namelijk rijpen op vaten die eerst waren gebruikt voor de rijping van Californische Cabernet Sauvignon. Het leverde een heerlijk zoete whiskey op met veel kruidige en fruitige accenten. Aangezien het grootste gedeelte van de in Ierland geproduceerde whiskey uit grain whiskey bestaat, leek het managing Director Jack Teeling een goed idee om dit type whiskey ook als zodanig tot zijn recht te laten komen.
Kleur: helder goud.
Neus: aroma’s van gedroogde vossenbessen, rozijnen, roomboter, vanille, honing, kokos, kaneel, gember en kruidnagel.
Smaak: eerst droog en kruidig, met tonen van kaneel en vers gezaagd eikenhout. Vervolgens zoeter en fruitiger door tonen van vossenbessen, pruimen, rozijnen, gekonfijte sinaasappel en romige karamel. De afdronk is lang, droog en verwarmend met nadrukkelijk kruidige tonen.


Teeling Single Malt
Met de introductie van deze NAS single malt is de eerste generatie van Teeling whisky’s compleet. Het No Age Statement is overigens relatief, de oudste gebruikte whisky is liefst 23 jaar oud. Voor de rijping werd gebruik gemaakt van vijf verschillende types wijnvaten: sherry, port, madeira, witte Bourgogne en cabernet sauvignon. Deze specifieke en innovatieve combinatie is een unicum in Ierse whisky en zorgt voor unieke karakteristieken. Zowel in kleur, geur en smaak is dit een Teeling creatie, maar onmiskenbaar Iers. Single Malt won tijdens de World Whisky Awards van 2015 de accolade World's Best Irish Single Malt.
Kleur: glanzend goud.
Neus: levendig en fris, met aroma’s van citroen, meloen, vijgen, toffee en vanilla.
Smaak: prachtig in balans met tonen van gedroogd fruit, rijp citrusfruit, vanilla en zoete kruiden. De afdronk is heerlijk zacht met een mooi evenwicht tussen zoetheid en licht drogende tonen van eikenhout.


Teeling Stout Cask
Bier gerijpt op whiskyvaten is inmiddels een bekend en gewaardeerd fenomeen, maar nu beleeft het omgekeerde ook opgang. Na Jameson komt ook Teeling met een finish op biervaten. In maart 2016 introduceerde de Galway Bay Brewery zijn 200 Fathoms Imperial Stout, gerijpt op whiskeyvaten van Teeling. Die “biervaten” gebruikte Teeling weer om zijn whiskey op te finishen. Na een eerste single cask uitgave in mei 2016 is er nu deze Small Batch Collaboration. De whiskey werd gebotteld in maart 2017, zonder koude filtering en op een sterkte van 46%.
Neus: gemaaid gras met sinaasappel bloesem, piment, vanille, appel taart en zwarte bessen
Smaak:
gekruid met lemon curd, chocolade(koekjes), koffie met een hint van romige vanille, gedroogde kruiden en kaneel
Afdronk: floraal met kruiden en karamel​​​​​​​


Teeling Brabazon Series
De eerste botteling in een nieuwe Teeling serie is gebaseerd op een gedeeld familieverleden. Maar eerst over de whiskey. Die is samengesteld uit verschillende jaargangen die alle rijpten op sherryvaten. Een belangrijk deel daarvan was van Europees eikenhout. De hoofdmoot wordt gevormd door distillaten uit 2008, 2007 en 2005 die rijpten op oloroso en Pedro Ximénez butts. Bovendien is er een deel vintage 2001 gebruikt dat op hogsheads rijpte. In maart 2017 werden er 12.500 flessen gebotteld, un-chillfiltered en uncoloured, op een sterkte van 49.5%. De naam Brabazon komt van de familie die van de zestiende tot en met de negentiende eeuw de leiding had over Newmarket in het Liberties gebied in Dublin. In die tijd was dat het hart van Dublins handel en industrie. Het was Walter Teeling die in 1782 aan de nabijgelegen Marrowbone Lane de originele Teeling distilleerderij vestigde. In 2015 werd de nieuwe distilleerderij geopend in Newmarket en daarmee was de cirkel rond.
Kleur: licht amber.
Neus: aroma’s van gedroogd fruit met aardse accenten, geroosterde hazelnoten, warme toast met marmelade en toffee.
Smaak: weelderige combinatie van rijke fruitigheid en sherryinvloeden, tonen van karamel, toffee, krentjes en rozijnen, vers gekraakte walnoten, kruidige gebrande suiker en noten. De afdronk houdt zeer lang aan met een fijne combinatie van kruiden, licht drogende tannines en getoast eikenhout.

Voor het tweede deel van de Brabazon serie viel de keuze op portvaten. Net als voor deel 1 werd een combinatie van vintages en verschillende formaten vaten gebruikt. Het resultaat is een zeer fruitige Teeling met rijke kruidigheid en een verfijnde zoetheid. In totaal zijn er 12.500 flessen gebotteld, un-chillfiltered en uncoloured, op een sterkte van 49.5%. De familie Brabazon voerde van de zestiende tot en met de negentiende eeuw het bewind over het Newmarket district in Dublin. De plek waar in 2015 de nieuwe Teeling distilleerderij werd geopend.
Kleur: roze glanzend goud.
Neus: zeer fruitig door aroma’s van abrikoos, aardbeienjam, dadels, verse vijgen, gekruide appels en gekarameliseerde sinnaasappel, aangevuld met tonen van honing, gerstemout, kaneel en donkere chocolade.
Smaak: zacht en rijk, de fruitigheid van de neus zet door, aangevuld door tonen van vanille, boterkoek, nootmuskaat en gemoute granen. De finish is lang en fijn drogend met tonen van fruit en zoete specerijen.