Millstone

In 1976 zijn Master Distiller Fred van Zuidam en Designer Hélène van Zuidam gestart met het professioneel uitvoeren van hun beider passie: het maken van liqueuren en genevers. Dit gebeurt sinds die tijd onder de naam Zuidam Distillers.

Inmiddels staan de zonen van Fred en Hélène; Patrick (General Manager) en Gilbert (Sales Director) aan het roer. Het familiebedrijf is gevestigd in het grensplaatsje Baarle-Nassau, vlakbij het tweelandenpunt Nederland-België.FamZuidam.jpg

De grote droom van whiskyliefhebber Patrick van Zuidam was altijd om een eigen whisky te maken. Aan het realiseren van deze droom is door de familie lang en hard gewerkt. In 1996 werden de eerste experimentele vaten whisky geproduceerd. Sindsdien zijn diverse verbeteringen doorgevoerd, net zo lang tot de perfectie bereikt was en Zuidam Distillers haar eerste Nederlandse whisky op de markt kon brengen: Millstone. De naam Millstone refereert aan de Nederlandse molens die het graan malen dat voor de whisky gebruikt wordt.

Zuidam-Distillers-900x600.jpg
Voor de Millstone whisky Expressies worden verschillende, zorgvuldig uitgezochte vaten gebruikt die specifieke smaken aan de whisky's geven:

Refill Bourbon American white oak (3 of 4 char);
New Bourbon American white oak (24 months Dried);
New French oak (Type?) Quercus petraea (winter eik);
Virgin Olorosso Sherry Casks (40/50 jaar oude vaten omgebouwd van 500-600 liter naar small buts 250 liter. Met nieuwe Heads;
Virgin Pedro Ximinez Casks (40/50 jaar oude vaten omgebouwd van 500-600 liter naar small buts 250 liter. Met nieuwe Heads.

Millstone.jpgMILLSTONE Dutch Single Malt Whisky wordt met de hand gemaakt in de ambachtelijke distilleerderij van de familie van Zuidam. Meer dan 50 jaar ervaring in het distilleren van exclusieve dranken en een constante zoektocht naar perfectie heeft geleid tot de geboorte van deze uitzonderlijke Nederlandse Millstone whisky’s

WINDMOLENS malen de rogge, gemoute gerst of boven turfvuur gedroogde mout waar Zuidam de whisky van distilleerd. Door windmolens te gebruiken voor het malen van het graan helpt de distilleerderij de eeuwen oude traditie van de wereld beroemde Nederlandsche windmolens in stand te houden. Nederlandsche distilleerderijen hebben tot in het recente verleden gebruik gemaakt van windmolens om het graan te malen. Zuidam Distillers heeft deze traditie weer een nieuw leven in geblazen.

MASHING, Of in goed Nederlands het Maischen is het mengen van de gemoute gerst (mout) met warm water. Het warme water zorgt ervoor dat de enzymen die van nature in de mout zitten het zetmeel in het graan omzet in suiker.

FERMENTATIE, De fermentatie gebeurd in kleine batches op een lage temperatuur. Dit draagt bij aan het fruitige karakter van de Whisky. De fermentatie duurt minimaal vijf tot zeven dagen.

DISTILLATIE, Millstone Whisky wordt twee keer gedistilleerd in handgemaakte koperen pot stills. De kleine ketels hebben een bijzonder groot koper oppervlak. Het extra kopercontact helpt om ongewenste smaken en geuren te elimineren en stimuleert bovendien de vorming van complexe en fruitige esters. Op deze wijze produceren de kleine ketels een bijzonder delicate en fruitige new spirit (ongelagerde whisky).

LAGERING, Na de zorgvuldige distillatie wordt Millstone whisky voor minimal 5 jaar gerijpt in kleine eiken houten vaten. Van de Millstone Whisky bestaan verschillende expressies en wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten vaten.

kwaliteit(1).pngZuidam levert alleen topkwaliteit. Om het beste resultaat te garanderen, wordt veel tijd genomen voor het productieproces. Zo hanteert Zuidam voor het maischproces een langere fermentatietijd (zeven dagen) dan gemiddeld.

Dit geeft de whisky het fruitige en complexe karakter. Ook de langzame distillatie in de kleine koperen distilleerketels draagt bij aan het fruitige karakter van de Millstone whisky. Bij de laatste stap van het productieproces is de rijping erg belangrijk. Een groot deel van het karakter van de whisky ontstaat tijdens de rijping in eikenhouten vaten.

Er worden verschillende, zorgvuldig uitgezochte vaten gebruikt om verschillende karakters mee te geven aan de whisky's. Door het warme en droge klimaat in het lagerhuis verdampt er gemiddeld 4 tot 6% whisky per jaar uit de vaten. Dat is bijna 125 liter per dag. Deze verdamping zorgt voor een relatief hoog Angel Share.

millstone_home-1.png

2014

GOUDEN MEDAILLE, Millstone Dutch Single Malt Whisky Special #1 1999 PX Cask in de Wizards of Whisky competition, Londen.
ZILVEREN MEDAILLE, Millstone Dutch Single Malt whisky 10 jaar oud American Oak in de Wizards of Whisky competitie, Londen.
ZILVEREN MEDAILLE, Millstone Dutch Single Malt Whisky 12 jaar oud Sherry Cask in de World Whisky Awards door Whisky Magazine, Londen.
  BEST EUROPEAN RYE, Millstone 100 Dutch Single Rye Whisky in de World Whisky Awards door Whisky magazine, Londen.
GOUDEN MEDAILLE, Millstone 100 Dutch Single Rye Whisky in de Wizards of Whisky competition, Londen.
  BEST EUROPEAN WHISKY OTHER GRAIN, Millstone 100 Dutch Single Rye Whisky in de Wizards of Whisky competition, Londen.
   
 

2013

  BEST WORLD WHISKY, Millstone Dutch Single Malt Whisky 12 jaar oud Sherry Cask in Whisky Advocate Magazine USA.
  September 2013, Lancering eerste special, Millstone Dutch Single Malt Whisky Special #1 1999 Pedro Ximinez Cask.
   
   
 

2012

 

Februari 2012, Introductie Millstone Dutch Single Malt Whisky 10 jaar oud French Oak en American Oak.

 

Juni 2012, Introductie Millstone Dutch Single Malt Whisky 12 jaar oud Sherry Cask (Oloroso) en Millstone 100 Dutch Single Rye Whisky.

ZILVEREN MEDAILLE, Millstone Dutch Single Malt Whisky 12 jaar oud in de International Spirits Challenge, Londen.
GOUDEN MEDAILLE, Millstone Dutch Single Malt Whisky 12 jaar oud in de Wizards of Whisky competition, Londen.
  BEST EUROPEAN WHISKY, Millstone Dutch Single Malt Whisky 12 jaar oud in de Wizards of Whisky competition, Londen.
GOUDEN MEDAILLE, Millstone 100 Dutch Single Rye Whisky in de International Spirits Challenge, Londen.
  BEST IN CLASS, Millstone 100 Dutch Single Rye Whisky in de International Spirits Challenge, Londen. 
   
 

2011

ZILVEREN MEDAILLE, Millstone Dutch Single Malt Whisky 5 jaar oud Lightly Peated in de International Spirits Challenge, Londen. (zie oorkonde, medaille)
   
 

2010

BRONZE MEDAILLE, Millstone Dutch Sinlge Malt Whisky 8 jaar oud American Oak in de International Spirits Challenge, Londen. (Zie oorkonde, medaille)
ZILVEREN MEDAILLE , Millstone Dutch Rye Whisky 5 jaar oud in de International Spirits Challenge, Londen. (Zie oorkonde, medaille)
  September 2010, Introductie Dutch Single Malt Whisky 5 jaar oud Lightly Peated. (20-24 ppm)
   
 

2009

BRONZE MEDAILLE, International Spirit Challenge, UK
  April 2009, Introductie Millstone Dutch Single Malt Whisky 8 jaar oud French Oak en American Oak.
  Oktober 2009, Introductie Millstone Dutch Rye Whisky 5 jaar oud.
   
 

2008

BRONZE MEDAILLE, Millstone Dutch Single Malt Whisky in de International Spirits Challenge, Londen. (Zie oorkonde, medaille)
   
 

2007

  Maart 2007, introductie Millstone Dutch Single Malt Whisky 5 jaar oud (originele whisky)