Whisky

Whisky (Schots/Canadees) of whiskey (Iers/Amerikaans) is een sterkedrank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt heeft op houten vaten. De naam komt van het Gaelische uisce beatha of uisge beatha (of fonetisch in het Nederlands ongeveer iesjkje bjahe), dat "levenswater" betekent.

Van het graan wordt een beslag gemaakt, dat men vervolgens laat gisten. Gist zet de in het beslag aanwezige suikers om in alcohol. Zo ontstaat een vloeistof met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5%. Deze vloeistof wordt gedistilleerd waarbij ongewenste stoffen in de spoeling achterblijven en de damp met een hoger alcoholpercentage opgevangen en gecondenseerd wordt. Vervolgens wordt dit resultaat verdund tot het alcoholpercentage 65% bedraagt, en in eikenhouten vaten opgeslagen om te rijpen. Na een bepaalde tijd (afhankelijk van de toepasselijke wetgeving) mag ze whisky genoemd worden en wordt ze gebotteld. Anders dan bij wijn stopt het rijpingsproces bij het bottelen en is de drank lang houdbaar zonder smaakverandering. De leeftijd van een whisky slaat daarom op de tijd dat hij gerijpt heeft.

In onze winkels vind een tal van bekende Whisky merken zoals  Glen Talloch, Ballantine's, Johnnie Walker, Famous Grouse, Chivas Regal, Glenfiddich, The Macallan, The Glenlivet, Jameson, Jack Daniel's en/of Kavalan. Elke winkel heeft zo tussen de 250 en 350 verschillende soorten Whisk(e)y op de planken staan. In onze winkel in Maarssen zelfs over de 500. Bij elkaar hebben we meer dan 700 verschillende whiskies op voorraad staan. Daarnaast kunnen we aan veelvouden daarvan op korte termijn voor u per fles bestellen. Dus mocht u naar iets speciaals opzoek zijn, schroom u niet en vraag het ons!

Hieronder vindt u een selectie van wat minder bekende merken met mooie whiskies die wij in ons assortiment heben;

Millstone (Nederland)
Gouden Carolus/ Stokerij de Molenberg (België)
The Arran
BenRiach
Benromach
Glenfarclas
Highland Queen
Kilchoman
Tomatin
Tullibardine
The Ultimate (Onafhankelijke Bottelingen)
Teeling (Ierland)
Nikka (Japan)
Puni (Italië)
Milk & Honey (Israel)
Paul John (India)
Kavalan (Taiwan)