Whisky van de maand

KilcHoman Manchir Bay Collaborative Vatting voor Slijterij Wijnhandel W. van Schaik.
Voor deze private release werd hoofdzakelijk gebruik gemaakt van 6 jaar oude op first-fill bourbonvaten gerijpte whisky, aangevuld met een klein deel olorosovaten. Dit in de verhouding van 92,5% (Bourbon Casks) om 7,5% (Sherry Casks). Zoals gebruikelijk werd de mout geturfd tot een gehalte van 50 ppm en werd de whisky un-chill filtered en uncoloured gebotteld op 46%.

Uitgebreide informatie
Kilchoman Distillery, opgericht in 2005, is nog de jongste, kleinste en meest westelijk gelegen distilleerderij van Islay. Kilchoman, (uitgesproken als kil-‘ho-man) is een boerderij- distilleerderij en de eerste die sinds 124 jaar op het eiland Islay is gebouwd. Kilchoman geeft iedereen de kans om alles met betrekking tot het distilleren van malt whisky te komen bekijken; van gerst tot fles, volgens de beste grass-roots tradities. Anthony Wills bouwde zijn distilleerderij in de leegstaande gebouwen van de Rockside Farm, een nog werkzame boerderij aan de afgelegen westkant van Islay. De wens was om zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale ingrediënten om een echte oorspronkelijke Islay whisky te maken. Kilchoman is een van de weinige distilleerderijen die zijn eigen traditionele floor malting doen. Na de nodige tegenwerking en tegenslag liep de eerste spirit eind 2005 uit de zeer kleine ketels. Op 9 september 2006 werd de allereerste officiële botteling van Kilchoman gepresenteerd op Islay. Deze New Spirit werd door de kenners beoordeeld als zeer veelbelovend en een uitstekende basis voor een fantastische Islay Malt. Zoals een echte Islay whisky betaamt, wordt er veel turf gebruikt bij het drogen van de gerst. Met 50 ppm turf werd Kilchoman een van de zwaarst geturfde whisky’s. Men gebruikt het eigen bronwater van de distilleerderij om de whisky te reduceren tot 46% alcohol. Dit water komt van de Octofad boerderij, gelegen aan de Rhinns van Islay.

Proefnotitie
Kleur: bleek goud.
Neus: mooi uitgebalanceerde combinatie van ciytustonen met aroma’s van fruitcompote, karamel, vanille en lichte zoete turfrook. 
Smaak: heerlijk romig door tonen van vanille, toffee, fris citrusfruit en butterscotch met intense tonen van zoete turfrook. De lange afdronk heeft een geweldige balans tussen de rokerige tonen van turf, fruit en zoetheid.
Je proeft dus duidelijk een andere cask influence ten opzichte van de gewone Machir Bay!

Bekijk hieronder een grappige animatie hoe KilcHoman Whisky gemaakt wordt.