Jenever van de maand

Legner 100% Jenever
1,0 Liter van €11,49 voor €9,99
Floryn Jonge Jenever
1,0 Liter van €14,49 voor €10,99

Dirkzwager, producent van jenevers zoals Floryn en Legner, is failliet kopten de kranten dik 2 jaar geleden. Dirkzwager was een van de grote Schiedamse familiebedrijven die de jeneverbranche beheersten. Van de ooit honderden Schiedamse jeneverstokers resteert nu minder dan een handvol. Dirkzwager, waar nog 180 mensen werkten, kreeg begin juli 2016 uitstel van betaling en werd kort daarna failliet verklaard. Dirkzwager was het slachtoffer is geworden van een van zijn dochterondernemingen, de slijterijketen Mitra. Mitra ging enkele weken daarvoor al failliet. Een groot deel van de winkels bleef wel opengebleven omdat Mitra inmiddels een franchiseketen was geworden. Dirkzwager was aansprakelijk voor de schulden die achterbleven in het faillissement van Mitra en kon die kostenpost niet dragen.

Inmiddels zij de failliete en niet failliete onderdelen van Dirkzwager ingelijfd bij de diverse sterke gedistilleerd bedrijven die ons land rijk is. Floryn en Legner zijn zo bij het oer oude Bols ondergebracht.

De opkomst van Dirkzwager's Floryn en Legner
Dirkzwager is de jongste van de oude, meest Schiedamse jeneverfamilies. Het bedrijf begon in 1879 met het stoken van korenwijn, dat in vaten werd verkocht, vooral in het oosten van het land. In het westen waren andere familiebedrijven te groot en te machtig: De Kuyper, Bols, Nolet, Herman Jansen (van Sonnema) en het Groningse Hooghoudt.

Omdat Dirkzwager alleen in vaten verkocht, werd zijn naam nooit bekend. Bekend werd wel Floryn, een bedrijf dat na de oorlog in handen van Dirkzwager viel. Dat merk werd zelfs een van de bekendste in Nederland, dankzij een jingle uit de oertijd van de radioreclame in de jaren zestig: 'Ha fijn, ha fijn, een borrel van Floryn'.
Deze blanke borrel (van Floryn) heeft een redelijk zoete smaak. Hiervan komt naast suiker een deel voor rekening van zoethout. De borrel heeft een aroma van jeneverbes, zoethout, gember, citrusfruit, bloesem, peper en vanille. De smaak van deze jonge is behoorlijk goed in balans en roept associaties op met granen. De jenever is redelijk licht in de mond.

Legner werd vooral bekend in de jaren 90 door de reclame van Jules Deelder, waar hij voor 20 ruggen Legner Lekker wel wilde promoten. Men speelde daarmee in op de vraag naar een lichte en betaalbare borrel. Legner jenever bevat slechts 30% alcohol en wordt bereid met de beste jeneverbessen. Dit geeft Legner zijn milde, verfijnde smaak. Een verordening uit 2008 heeft ertoe geleid dat jenever tenminste 30% alcohol moet bevatten. Vroeger was dat 35%. In Nederland is Legner marktleider van deze categorie. Daarom werd besloten dat de tot dan toe geldende benaming “Legner Jonge Borrel” voortaan door het leven gaat als “Legner 100% Jenever”.