Bier van de maand

Lecker Laag!
Alcoholvrije en Alcoholarme bieren zitten behoorlijk in de lift. Tegenwoordig is laag ook gewoon lekker.
Het aanbod groeit en men richt zich tegenwoordig naast de pils ook op de speciaalbier markt.
Daarom deze maand de focus op lokale brouwers die mooie alternatieven maken;


Braxzz
De naam? "Die is afkomstig van het woord braxiator, het middeleeuwse woord voor bierbrouwer. Weet bijna niemand maar past wel heel goed”, zegt Jilles Eissen. We praten over de naam van de Amsterdamse brouwerij: Braxzz, gespecialiseerd in alcoholvrije craftbieren. Opgericht door de studievrienden Eissen en Schnitzler. Vorige week bracht de brouwerij de eerste smaken op de markt: een Porter en een Session IPA. “Na bijna een jaar ontwikkelen werd twee weken geleden onze eerste grotere batch geproduceerd. Ontzettend spannend”, vertelt Eissen.

Beide veertigers hebben een langjarige carrière in het bedrijfsleven achter zich. Eissen zelf werkte 12,5 jaar bij de Rabobank o.a.  als Directeur Bedrijven van een lokale bank. De laatste jaren werkten hij en Schnitzler in de voedingsindustrie in Duitsland, waar Schnitzler in de Raad van Bestuur zat. In de zomer van 2017 jaar richten ze samen Rebelz Capital op: “We ontwikkelen en investeren in onder andere food concepten waar we zelfs fans van zouden worden.”

“Wereldprimeur”

Begin 2017 kwamen we op het idee om alcoholvrije craft bieren te gaan ontwikkelen. “We zijn echte foodies en ervaren hobbykoks, dus we hebben veel affiniteit met smaak maar konden destijds geen goede alcoholvrije craftbieren vinden in de markt.” De twee begonnen aan een innovatiereis waarbij de centrale vraag was hoe je een craftbier alcoholvrij kunt krijgen met een topsmaak en met hetzelfde mondgevoel als eentje met alcohol.

In samenwerking met deskundigen, waaronder iemand uit een gerenommeerde brouwersfamilie, werden vijf smaken ontwikkeld waarvan na een consumentenpanel een selectie werd gemaakt. De eerste twee gelanceerde smaken zijn een Porter, een wereldprimeur volgens Eissen, en een Session IPA. De porter, een echte 0.0%, heeft caramelaroma's en een duidelijke koffie/espressosmaak. Het bier is opvallend vol qua mondgevoel voor een alcoholvrij bier. De session IPA (0,2%) is (zoals het hoort) behoorlijk bitter, maar volgens Eissen vinden sommige consumenten het nog niet bitter genoeg. Daarom zal er naast deze session IPA ook nog een gewone alcoholvrije IPA op de markt komen.

“De bieren worden uiteraard vergeleken met alcoholhoudende en we hebben inmiddels geleerd dat smaak toch wel heel erg persoonlijk en landafhankelijk is. Natuurlijk zien we ook mensen die uit principe geen alcoholvrije bieren willen drinken, maar we merken wel dat steeds meer mensen vanwege hun gezondheid juist dringend op zoek zijn naar een goed alcoholvrij alternatief met een stevige smaak.” aldus Eissen.

Bewust huurbrouwer

Braxzz is een Nederlandse brouwerij gevestigd in Amsterdam. Door hun zakelijke achtergrond in Duitsland werd al snel in Noordrijn-Westfalen een huurbrouwerij gevonden. “De reden dat we niet met eigen ketels werken is omdat we ervan overtuigd zijn dat onze focus 100% op smaak en productontwikkeling moet zijn en niet op het bezitten van brouwcapaciteit, waarvan er volgens ons wereldwijd ruim voldoende is.”  De brouwerij heeft overigens al een reeks alcoholvrije innovaties in de pijplijn, waaronder een tripel en een glutenvrij bier.

Internationale ambities

Braxzz heeft globale ambities met een internationaal team, maar er wordt gestart in Nederland en Groot-Brittannië. Het team bestaat uit James Leary in Liverpool, Cinte Welsing-Swinkels die samen met Jilles Eissen de Nederlandse introductie verzorgt en Mirko Schnitzler die vanuit zijn woonplaats Frankfurt de verder rollout plant.

Kijk in onze winkels voor het actuele aanbod!

VandeStreek Playground Non Alcoholic IPA
Uitgeroepen als lekkerste Alcoholvrije Speciaalbier van Nederland.

Met de auto naar een feestje, na het sporten, bij een barbecue of gezellig met vrienden uitgaan. Veel mensen drinken graag alcoholvrij bier (er werd vorig jaar maar liefst 18% meer alcoholvrij bier gedronken), maar het is jammer dat er geen alcoholvrij bier met veel smaak bestaat. Tot het moment de jongens VandeStreek hun Playground Alcoholvrije IPA brouwden.

Bier zonder alcohol wordt in Nederland alleen door grote pilsbrouwerijen gebrouwen, en om het extra aantrekkelijk te maken wordt er suiker en limonade aan toegevoegd zodat het alcoholvrije Radler genoemd kan worden. Er is nog geen enkele kleine Nederlandse craftbier brouwerij die zich heeft gewaagd aan het brouwen van een alcoholvrij speciaalbier met smaak. Maar het is ze gelukt!

Het is een uitdaging om een modern Alcoholvrij bier te maken mét een dikke hopsmaak, en dat is goed gelukt al zeggen ze het zelf.

Eindelijk een alcoholarm bier met smaak! Deze IPA is gebrouwen met 5 soorten Amerikaanse hop, maar bevat nagenoeg geen alcohol! Hierdoor ruik en proef je wél de smaken van citrusvruchten, tropisch fruit en aangename bitterheid, maar kun je na het drinken nog veilig in de auto stappen. Of een wedstrijdje koorddansen doen.

Voor de mensen die even Lecker laag willen gaan, heeft De Leckere nu een alcohol arme IPA & Weizen.
Deze nieuwe bieren zijn vanaf 10 september verkrijgbaar.
Natuurlijk zoals u van de Leckere gewend bent, lecker biologisch.

IPA

Deze laag alcoholische IPA is gebrouwen met meerdere biologische hop varianten. Het bier heeft een heerlijke geur die je doet denken aan tropische vruchten zoals maracuja en mango. De smaak is verfrissend met een subtiel bittertje aan het eind. 

Weizen

Alcohol arm tarwe bier met een volle pittige, frisse smaak met een hint van kruidnagel en een spirit van gist. Heerlijk verfrissend bier laag van alcohol.