Bier van de maand

In samenwerking met onze Slijterij en een paar andere lokale ondernemers, Staatsbosbeheer en Brouwerij de Vecht hebben we een ongefiltreerd donker blond bier gemaakt met de frisse toevoeging van Gagel uit de Gagelpolder bij Westbroek. Voorheen {Zoals te lezen in de Geheimschrijver van Staat en Kerke uit 1759} werd er al een dergelijk bier gebrouwen in Maarssen bij brouwerij de Eenhoorn: "welke zeer gezond en smakelijk bier bouwde, daar men niet ligt een rode Neus van zal krijgen...."

Nu in 33cl flesjes ter introductie met 10% korting

Omdat in die tijd nog niet zo veel hop gebruikt werd als nu bij het brouwen van bier, zocht men veelal naar lokale kruiden en andere toevoegingen om het bier meer smaak en houdbaarheid te geven. Al sinds de 9e eeuw werd daar gruit voor gebruikt. Gruit (of Gruut) is een mengsel van o.a. graan en bederfwerende kruiden zoals gagel. De rechten van de verkoop van Gruit was in handen van Kerk en landeigenaren (en later de steden). Door de komst van hop, zag men die inkomsten(belasting) op bier verminderen. Door voortaan belasting te heffen op de alcohol, kon men daarmee dat verlies compenseren. Zo ontstond het accijnsstelsel.
Aan Gagel werden ook heilzame werkingen toegekend, zoals bij kiespijn. Gagel is ook insectenwerend en gebruikt men de gele vrouwelijke bloemknoppen als verfstof. Ook zou Gagel een sterk hallucinerende werking hebben.

Bekijk hier het filmpje hoe we met Bert van Dijk van Staatsbosbeheer Gagel gingen plukken in de Gagel Polder te Westbroek.