Jenever van de maand

BOLS JONGE GRAANJENEVER
1,0 Liter van €13,99 voor €10,99
Bols Jonge Jenever is een dubbelgestookte, koud gefiltreerde jonge jenever met een uiterst zachte smaak. Bols Jonge Jenever wordt bereid met 100% graanalcohol en geurige, volgens traditioneel vakmanschap gestookte moutwijn. Bols Jonge Jenever heeft een transparant heldere kleur en 35% alcohol. Van oudsher wordt de jenever gekoeld of met een ijsblokje gedronken, maar ook als ingrediënt voor cocktails is Bols uitstekend geschikt.
1575_lootsje.jpg
1575
De familie Bols opent aan de Rozengracht in Amsterdam stokerij 't Lootsje en begint met het stoken van likeuren. De eerste smaken zijn komijn, kardemom en sinaasappel.1652_lucas_bols_v3.jpg
1652 - 1719
In 1652 wordt Lucas Bols geboren, de invloedrijke kleinzoon die ervoor zorgde dat de stokerij tijdens de Gouden Eeuw uitgroeide tot een internationale onderneming. In 1700 wordt Lucas Bols grootaandeelhouder van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), waardoor hij verzekerd is van de eerste keus uit de nieuw binnengekomen ladingen kruiden en specerijen, waarmee hij 300 verschillende likeurrecepten ontwikkelt. Via de VOC start hij ook met de wereldwijde distributie van Bols Likeuren. Lucas Bols overlijdt in 1719.
1664
De familie Bols breidt haar expertise op het gebied van stoken uit en begint met de productie van de beroemde Hollandse drank jenever. Deze wordt gemaakt door rogge, graan en tarwe langdurig te fermenteren, drie maal te distilleren in koperen ketels en te vermengen met jeneverbes- en andere botanische distillaten.
1816_overdracht.jpg
1816
De weduwe van de laatste mannelijke erfgenaam van de familie Bols verkoopt de onderneming, onder voorwaarde dat de merknaam Bols voor eeuwig gebruikt zal worden op al haar producten. Dit heeft ervoor gezorgd dat Bols de status geniet van het oudste gedistilleerd merk ter wereld.
1820 - 1862
Bols ontwikkelt een revolutionair nieuw jeneverrecept van licht gedistilleerd Hollands graan en een complexe mix van botanische extracten. Deze Bols Genever wordt in 1823 voor het eerst naar de VS verscheept en speelt daar een belangrijke rol in de opkomst van de cocktailcultuur tijdens de 19e eeuw. In 1862 schrijft Jerry Thomas het allereerste boek met cocktailrecepten; een op de vier cocktails in het boek wordt gemaakt met Hollandse jenever, bijvoorbeeld de originele Collins.
1883
Bols introduceert Barrel-Aged Genever, jenever gerijpt op Franse eikenhouten vaten. In 2010 werd Bols Genever Barrel-Aged opnieuw op de internationale markt gebracht.
1954_beurs.jpg
1954
Bols gaat naar de beurs – aandelen worden genoteerd aan de beurs van Amsterdam.
1989
Lancering van Bols Vodka. Een uitzonderlijk zachte en evenwichtige kwaliteitsvodka met een licht accent aan het eind. In 2010 kreeg Bols Vodka de Superior Taste Award (3 sterren) van het International Taste & Quality Institute (iTQi).
2000
Introductie van Damrak Gin, gemaakt in de stokerij van Lucas Bols die op een steenworp afstand van het Damrak in Amsterdam ligt. Damrak Gin heeft een uitzonderlijk zachte smaak met een vleugje sinaasappel.
2004
Bols lanceert de nieuwe likeurfles, ontwikkeld voor en door professionele bartenders voor optimaal gebruik in de bar.
2006
Lucas Bols is weer onafhankelijk en keert terug in Amsterdam door middel van een buy-out door Huub van Doorne en AAC Capital.
2007_bba.jpg
2007
De Bols Bartending Academy, de grootste bartendersopleiding van Europa, opent in Amsterdam de deuren. De Academy biedt inspiratie en trainingen aan zowel bartenders als consumenten, en er worden jaarlijks 3.000 professionals opgeleid.
2007
In hartje Amsterdam gaat House of Bols Cocktail & Genever Experience open. Elk jaar worden hier ruim 50.000 bezoekers vanuit de hele wereld verwelkomd. House of Bols biedt bezoekers een spectaculaire en interactieve tour door de wereld van de cocktail, de Hollandse jenever en het oudste gedistilleerd merk ter wereld, Bols.
2008
Internationale herintroductie van Bols Genever, op basis van het originele recept voor Bols Genever uit 1820 – de drank die aan de wieg stond van de 19e-eeuwse cocktailrevolutie. Vanaf dit moment kunnen klassieke cocktails weer bereid worden zoals ze oorspronkelijk bedoeld zijn: met jenever.
2010
Bols Natural Yoghurt Liqueur ziet het licht – een van de vele innovatie-initiatieven. Lucas Bols creëert in zeven jaar tijd twintig nieuwe producten, waaronder nieuwe likeursmaken zoals honing-, mango-, watermeloen-, groene thee- en vlierbloesemlikeur, Galliano Ristretto en Bols Foam.
2014_distillery.jpg
2014
De Lucas Bols distilleerderij heropent in het hart van Amsterdam, naast de Dam en vlakbij de Rozengracht waar de familie Bols in 1575 begon met distilleren.

2016
Lucas Bols en Rémy Cointreau richten Passoã joint venture op.
Lucas Bols wordt eigenaar van de jenevermerken Floryn en Legner
 

HET SMAAKPROCES
De smaakcreatie van Lucas Bols steunt op drie pijlers:
De expertise en kennis van de Meester Distillateur;
Authentieke recepturen die door de eeuwen heen streng bewaakt zijn, evenals innovatieve recepten van de hand van ons huidige team;
Hoogwaardige natuurlijke ingrediënten, zorgvuldig geselecteerd door de Meester Distillateur van Lucas Bols.
De smaken die wij gebruiken om onze producten te maken, worden ofwel toegevoegd in de vorm van pure vruchtensappen, ofwel verkregen door extractie van smaak uit natuurlijke ingrediënten. Deze extracten worden door middel van drie verschillende methodes gemaakt:

Distilleren
Distillatie is onze oudste en belangrijkste extractiemethode. Alle belangrijke smaakingrediënten voor onze jenevers en likeuren worden verkregen via distillatie. Tijdens distillatie worden kruiden en schillen geweekt in een distilleerketel die gevuld is met water en alcohol. Dit mengsel wordt vervolgens verhit totdat het vocht verdampt en condenseert in de koelte van de ketel. Tijdens het verdampingsproces worden de essentiële oliën door de alcohol aan de kruiden onttrokken, waardoor een smaakvol maar kleurloos extract ontstaat. Dit heet een distillaat en is een perfecte drager van de smaken van de oorspronkelijke ingrediënten. Om een voorbeeld te geven: cacaobonen worden gedistilleerd om de likeur Bols Cacao White te maken. 

Percoleren
Filtratie is vergelijkbaar met koffiezetten. Alcohol wordt door een filter geleid die met een natuurlijk ingrediënt, zoals een kruid of specerij, is bedekt. De alcohol wordt herhaaldelijk door het ingrediënt geleid, net zolang tot een zeer geconcentreerd extract is verkregen. Een extract dat op deze manier wordt verkregen heet een tinctuur, omdat het niet alleen de smaak en het aroma van de ingrediënten overneemt maar ook hun kleur. Om een voorbeeld te geven: cacaobonen worden gefilterd om de likeur Bols Cacao Brown te maken.

Macereren
Maceratie is vergelijkbaar met theezetten, maar dan met een koud mengsel van alcohol en water. Tijdens dit proces worden kruiden gedurende een bepaalde tijd, die door de Meester Distillateur van Lucas Bols wordt vastgesteld, in alcohol geweekt. Dit extract wordt ook wel een tinctuur genoemd, aangezien het ook de smaak, het aroma en de kleur van de ingrediënten overneemt. Om een voorbeeld te geven: groene theeblaadjes worden gemacereerd om Bols Green Tea Liqueur te maken. 

Mengen en kwaliteitscontrole
In onze faciliteit voor mengen en bottelen worden de smaakextracten vermengd met andere ingrediënten zoals alcohol, water en soms suiker. Na dit mengproces is een rustperiode nodig om alle ingrediënten te laten harmoniseren. We noemen dit proces ‘huwen’. Al deze productieprocessen worden zorgvuldig bewaakt door onze kwaliteitsafdeling. Na vermengen en huwen wordt het product onderworpen aan analytische en organoleptische testen. Pas als het laboratoriumteam van Lucas Bols definitieve goedkeuring heeft verleend, is het product klaar om gebotteld en verscheept te worden.