Bier van de maand

Brouwerij Heuvel
Alle soorten 33cl €2,55
Ter introductie nu 4 halen = 3 betalen


Bier van Brouwerij Heuvel wordt gebrouwen van, voor en op de Utrechtse Heuvelrug.
BIER VAN BROUWERIJ HEUVEL WORDT GEBROUWEN MET GERST VAN DE UTRECHTSE HEUVELRUG. DE UNIEKE KWALITEITEN VAN DE ZUIDHELLINGEN VAN DE UTRECHTSE HEUVELRUG WORDEN BENUT VOOR HET MAKEN VAN PRACHTIGE EN EERLIJKE BIEREN. HET BIER WORDT GEBROUWEN DOOR EEN REGIONALE BIERBROUWERIJ, DE LOONBROUWERIJ IN COTHEN. HET SCHONE EN ZUIVERE WATER VAN DE UTRECHTSE HEUVELRUG WORDT VOOR HET HEUVEL BIER GEBRUIKT.

Alle bieren van Brouwerij Heuvel worden vernoemd naar de prachtige iconen van de Utrechtse Heuvelrug.
De unieke kwaliteiten van de Utrechtse Heuvelrug worden op een verantwoorde wijze benut voor het maken van een prachtig en eerlijk product.

De zomer start met Zon
Zon van Brouwerij Heuvel is een blond bier en wordt gebrouwen van onze eigen mout, gemaakt met biologische gerst van de Utrechtse Heuvelrug. Zon komt net iets zwaarder aan dan zijn frisheid doet vermoeden. Zon is hoppig, fris, met een afdronk van citroen en fruit en een licht bittere nasmaak.

Zon is vernoemd naar de Zonheuvel in Doorn. De heuvel is op het hoogste punt ongeveer 46,4 meter hoog.

Op de Zonheuvel bevinden zich landgoed Zonheuvel, landgoed Stameren en landgoed Hoog Moersbergen.

52° 3′ 13″ NB, 5° 20′ 45″ OL

Ingrediënten
WATER • HOP • GIST • MOUT

Zon, het blond bier van Brouwerij Heuvel, is het hele jaar verkrijgbaar.
slider_zon_M.jpg

Een pittige herfst met Lombok
Lombok is het bokbier van Brouwerij Heuvel. Het is een traditioneel bokbier, met een moutige en karamelachtige smaak. Er zit een hint van lombokpeper in. Dit zorgt voor een warme maar ook pittige smaak, passend bij het afkoelende najaar.

Lombok is vernoemd naar de Lombokheuvel in Leersum. Deze heuvel is 34 meter hoog. Op het hoogste punt werd in 1904 de Uilentoren gebouwd, die oorspronkelijk ‘Pyramide Lombok’ werd genoemd.

52°1’5.73″N 5°25’43.15″E

Ingrediënten
WATER • GERSTEMOUT • HOP • GIST • SPECERIJEN (WAARONDER LOMBOKPEPER)

Lombok, het herfst bier van Brouwerij Heuvel, is alleen verkrijgbaar in de herfst.
slider_lombok_M.jpg

De winter in met Focoldus
Focoldus is een Quadrupel, een krachtig complex bier met een alcoholpercentage van 8%. Focoldus is licht rokerig van smaak gebaseerd op de eeuwenlange tabaksteelt op de Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast proef je tonen van noten, eiken en kruiden. Een vol en lekker bier om eens goed voor te gaan zitten.

Focoldus, of Fulco, was een ridder uit de 12e eeuw. Hij was eigenaar van Maarsbergen. Het verhaal gaat dat ridder Focoldus ooit met volle wapenuitrusting in de rivier de Maas terechtkwam. Oog in oog met de dood beloofde hij -mocht hij overleven- dat hij zijn rijkdom zou aanwenden om een klooster te stichten. Focoldus bleef in leven en stichtte het Norbertijner klooster Berne bij Heusden. Ook schonk hij de Norbertijnen zijn bezit in Maarsbergen, waar zij een boerderij stichtten om in hun levensonderhoud te voorzien.

Bij landgoed Maarsbergen is nog altijd de Focoldusheuvel te vinden. Deze heuvel is ruim 38 meter hoog. De grafheuvel op de top is een rijksmonument.

52° 2′ 28″ NB, 5° 24′ 13″ OL

Ingrediënten
WATER • GERSTEMOUT • TARWE • SUIKER • KRUIDEN • HOP • GIST

Focoldus kan uitstekend wat langer worden bewaard.

Focoldus is geproduceerd in beperkte oplage en verkrijgbaar van november tot maart.
slider_focoldus_M.jpg

Proef de lente met Helena
Helena is een Weitbier, met gerst, tarwe en haver als basis. Helena is een heerlijk verfrissend en licht bier, gemaakt voor de ontluikende voorjaarsdagen, maar ook uitermate geschikt als dorstlesser tijdens de warme zomerdagen.

Helena was de dochter van de Nederlandse gouverneur aan de Kaap. In 1751 keerde het gezin terug naar Nederland en vestigde zich in Utrecht. ’s Zomers verbleef het gezin in het buitenverblijf Schoonoord bij Doorn. Helena ging vaak naar het uitzichtpunt dat nu bekend staat als de Helenaheuvel

De heuvel is op het hoogste punt ongeveer 40,3 meter hoog. Op de Helenaheuvel is in 1931 Chalet Helenaheuvel gebouwd.

52°02’41.7″N 5°21’14.7”E

Ingrediënten
WATER • GERSTEMOUT • TARWEMOUT • HAVERMOUT • HOP • KRUIDEN • GIST

Helena, het lente bier van Brouwerij Heuvel, is verkrijgbaar in de lente en zomer.

slider_helena_M.jpg
De geschiedenis van Brouwerij Heuvel
In 2013 borrelde het idee van een streekbier op bij de initiatiefnemers van Brouwerij Heuvel. Dit unieke landschap met een specifiek microklimaat vraagt toch om een eigen speciaalbier. Maar…wel een bier dat gemaakt is van mout van de Utrechtse Heuvelrug. Het hoofdbestanddeel van speciaalbier is mout.

Brouwgerst wordt in mouterijen omgezet naar mout. Dit is een complex proces. Waar vroeger vele kleine mouterijen in Nederland bestonden zijn er dat tegenwoordig nog maar enkelen. Het is vrijwel onmogelijk om kleine hoeveelheden brouwgerst in Nederland te laten vermouten. Mouterij The Swaen uit Kloosterzande voelde wat voor dit experiment en een mooie samenwerking was ontstaan.

Daarnaast moest een lokale akkerbouwer natuurlijk bereid zijn de gerst te telen. De enige akkerbouwer die in de regio gerst teelt is Jan Dorrestijn. Jan was erg enthousiast. Brouwgerst is echter wel een specifiek soort gerst. Om tot een goed eindresultaat te komen heeft mouterij The Swaen, middels een landbouwtechnisch ingenieur, Jan Dorresteijn met raad en daad bijgestaan.
HET RESULTAAT MAG ER ZIJN.
BROUWGERST VAN HOGE KWALITEIT VORMT DE BASIS VAN HET EIGEN BIOMOUT.
GENOEG OM VEEL MOOIE BIEREN VAN TE BROUWEN!

Brouwen op de Utrechtse Heuvelrug, een rijke geschiedenis
De unieke geografische en natuurlijke omstandigheden van de Utrechtse Heuvelrug staan garant voor de ontwikkeling van een prachtig bier. In het verleden waren meerdere brouwerijen op de Utrechtse Heuvelrug aanwezig. Zo bestonden in de middeleeuwen in Rhenen de brouwerijen De Pegel en De Wijnberg. Tot 1852 was in Amerongen een bierbrouwerij actief. Brouwerij Heuvel zet deze traditie in een eigentijdse vorm voort.

Het doel van Brouwerij Heuvel is bier, gemaakt van lokale grondstoffen, regionaal en nationaal in de markt te zetten. Bier van Brouwerij Heuvel wordt herkend en erkend als authentiek en verantwoord bier waarmee de klant en regio zich kunnen en willen identificeren.