Dewar’s is een van de meest gerespecteerde namen in de whiskywereld. Allereerst was er de man. Tommy Dewar’s, een originele denker die aan de wieg heeft gestaan van tal van revolutionaire ontwikkelingen in de whiskywereld en een van de pioniers was van het wereldwijde succes dat whisky vandaag geniet. Daarnaast is deze blended whisky
de enige die zijn producten tweemaal laat rijpen. Het resultaat is een van de zachtste en meest bekroonde whisky’s ter wereld.
DOUBLE AGEING VOOR EEN ZACHTE SMAAK
Dewar’s 12 years old verenigt het beste wat whisky heeft te bieden. Waar alle andere whiskydistilleerderijen al lang en breed gestopt met het tweemaal laten rijpen van hun whisky, houden ze bij Dewar’s stug vast aan de visie van hun grondlegger, de legendarische Tommy Dewar. Stephanie Macleod, al 12 jaar Master Blender bij Dewar’s vertelt “Voor de zachte smaak waar met name Dewar’s 12 years old om bekend staat is het ‘double aging-process’ van groot belang”, legt Stephanie uit. “Nadat de verschillende whisky’s die deel uitmaken van een van de Dewar’s blends voldoende zijn gerijpt, worden ze nog een half jaar samen in een eikenhouten vat bewaard. Dat is duur en tijdrovend en daarom laten de meeste blended Schotch makers het achterwege. Wij doen het dus wel, het is een van de bepalende factoren waardoor Dewar’s zo zacht smaakt. Het is een manier van whisky maken die rond 1890 voor het eerst werd geprobeerd door A.J. Cameron, onze allereerste Master Blender. Na het eerste rijpingsproces, werden een aantal blends samen in zorgvuldig geselecteerde eikenhouten vaten gedaan om tijdens een periode van zes maanden aan elkaar te wennen, te ‘huwen’ Samengevat in één zin:
“We age, we blend, we age again”
TOMMY’S WHISKY HIGHBALL;
DEWAR’S 12 YEARS OLD & GINGER ALE
Een snel populair wordende manier om kennis te maken met Dewar’s is de succescombinatie van de Dewar’s
12 year old met ginger ale. Twee smaken die elkaar perfect aanvullen. Vanzelfsprekend uit een highball glas.
Dat laatste is geen toeval. Het was namelijk Tommy Dewar zelf die ooit het startschot gaf om whisky cocktails
op deze wijze te gaan serveren. Zijn naam is dan ook onlosmakelijk verbonden met de whisky highball.
De aanleiding was de uitbraak van een van de ergste epidemieën van druifluis (phylloxera) in Frankrijk die de
hele druivenoogst daar vernietigde waardoor onder meer de cognac productie vrijwel stil kwam te liggen.
Tommy realiseerde als eerste dat door het wegvallen van cognac er een gouden kans lag voor whisky om het
gat in te vullen dat nu ontstond en presenteerde bij elke gelegenheid zijn nieuwe manier van whisky drinken.
Perfect serve
• 2 delen Dewars White Label 12 year old (40 ml)
• 1/2 flesje Ginger ale (100 ml)
Schenk in een highball glas met ijsklontjes en garneer met een partje limoen.